I Lindesberg syns allt fler ortsbor med långt hår och skägg. Foto: Julia Ericsson / SVT

Chris-feber i Linde – nu ska alla ha skägg

Uppdaterad
Publicerad

Martin Almgren satte Lindesberg på kartan med sin Idolresa 2015. I år är det Lindebon Chris Kläfford som blivit en storfavorit i årets upplaga av tv-programmet. Och återigen råder det Idol-feber i Bergslagen.

När Martin Almgren vann den tv-sända musiktävlingen Idol blev han superhjälte i sin hemstad Lindesberg. Lokala krögare döpte hamburgare efter honom, chokladmakare hyllade Martin med personliga chokladpraliner och butiksägare sålde hundratals Martin-tröjor.

Chris har tagit över

Men i år har Martin Almgren fått lämna sin piedestal för en ny idol och just nu råder fullkomlig Chris-feber i stan.

Idolfebern i Lindesberg
Chris Kläfford – originalet Foto: TV4

– Han har en röst, som jag aldrig har hört förut, en jävla bra röst. Han har hela bygden med sig, säger Linus Andersson.

– Alla här hejar på honom. Det säljs t-shirts med hans ansikte på och allt möjligt, säger Emma Jansson.

Burgare och choklad

Sedan Chris Kläfford vecka efter vecka levererat starkt, är det honom som alla i Lindesberg pratar om. Fredag kväll samlas många supporters i baren i centrala Lindesberg för att tillsammans se finalen därifrån. Och Martin-burgaren är numera utbytt mot Kläfford-burgare.

– Vi har en Kläfford-burgare som vi har tagit fram tillsammans med Chris flickvän Bob. Det är hamburgare med ost, picklad röd lök, sallad, tomat, allt du kan tänka dig och pommes på sidan, säger krögaren Wicktoria Holgersson.

Ywonne Lindberg och Gunilla Borensjö på Bergslagens praliner hyllar även i år Idoldeltagare från Lindesberg med porträtt-praliner av mörk choklad. Fotot av Chris trycks med ätbar livsmedelsfärg på ett sockerpapper.

-Det är en härlig pralin med en god minttryffel med k-r-i-s-p, skrattar Gunilla.

Chris med krisp finns numer att köpa i Lindesberg. Foto: Julia Eriksson / SVT

Lindesbergarna har fått skägg

Chris-hysterin har nu gått så långt så att man till och med säljer supporter-skägg. På fredagar bär man skägget ute på gatorna och på en av Lindesbergs mataffärer har all personal Chris-skägget.

– Nu har vi sålt så mycket att det inte finns så många kvar. Det är många som tycker att det här är en rolig grej, säger Emma Ström, säljare i butiken.

Emma Ström med storsäljaren lösskägg och peruk i bakgrunden. Foto: Julia Ericsson / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idolfebern i Lindesberg

Mer i ämnet