Foto: Johannes Weckström /SVT

Civilanställd vid polisen utgav sig för att vara polis – får behålla jobbet

Uppdaterad
Publicerad

En civilanställd vid polisen åtalades i augusti för att ha stoppat flera bilar i Örebro och utgett sig för att vara polis. Han är åtalad för föregivande av allmän ställning, men kommer inte förlora sitt jobb om han döms.

Mannen ska vid två tillfällen använt polistecken för att få andra förare att stanna under omkörningar. Enligt stämningsansökan ska mannen vid båda tillfällena ha visat upp sin tjänstelegitimation för bilisterna. När bilarna väl stannat ska han ha kritiserat deras körning och också frågat varför de inte stannat.

Han åtalas för föregivande av allmän ställning, då han felaktigt utgett sig för att vara polis för att få bilar att stanna, när han egentligen är civilt anställd vid polisen.

Enligt ett yttrande till domstolen från myndighetens personalansvarsnämnd kommer han däremot inte förlora jobbet om han döms för föregivande av allmän ställning. Mannen förnekar brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.