Payam Ceghafis bild är att sjukvården klarar av en eventuell ökad smittspridning i länet. ”Min bedömning är att vi skulle klara av en ökning då vi har en beredskapsplan”, säger han till SVT. Foto: SVT, Magnus Andersson/TT

Rekommendation om munskydd inom vård och omsorg

Uppdaterad
Publicerad

Nu rekommenderar regionen munskydd för personal som jobbar inom vård och omsorg i Region Örebro län. Detta efter att antalet inlagda patienter med covid-19 ökat i länet de senaste veckorna.

Från och med idag, torsdag, rekommenderas munskydd inom all vård och omsorgsverksamhet i länet. Rekommendationen gäller när personal behöver vara inom två meters avstånd från patienter inomhus. Utomhus gäller inte rekommendationen.

Personal uppmanas även vara extra uppmärksam på symptom, samt ta PCR-test vid sjukdomssymptom. Regionens åtgärder går i linje med majoritetens av landets regioner som redan infört munskydddsrekommendationer.

Covidpatienterna ökar

Nya mutationer av covid-19 har ökat runt om i Europa senaste veckorna. För första gången sedan april har antalet covidpatienter i regionen överstigit tio, men i nuläget vårdas ingen på intensivvårdsavdelningen.

Ställföreträdande områdeschefen för specialicerad vård Payam Ceghafi känner i nuläget ingen oro för en eventuell ökning i länet.

– Min bedömning är att vi skulle klara av en ökning då vi har en beredskapsplan. Men självklart behöver vår personal semester i sommar och i värsta fall skulle det kunna bli fråga om en undanträngningseffekt på övrig vård och medicinsk prioritering, men där är vi inte nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet