• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christian Vargahed har tidigare riktat skarp kritik mot Askersunds kommun för deras sätt att hantera cruisingen. Nu kan han istället förverkliga deras vädjan. Foto: SVT

Cruisingen i samband med Car & Bike Meet i Askersund kan få arrangör

Publicerad

Den spontana cruising som brukar uppstå efter bil- och MC-utställningen Car & Bike Meet i Askersund kan få en arrangör. Bakom den ansökan som nu ska beslutas av länsstyrelsen står samma person som förra året brände ett exemplar av den lokala trafikföreskriften – i protest mot trafikförbudet som skulle hindra att cruisingen spårade ur.

På sena kvällen och natten efter Car & Bike Meet och den efterföljande cruisingen har Askersunds kommun, på inrådan av polisen, de senaste åren lagt ett totalt förbud för genomfartstrafik på huvudleden som löper genom stan. Syftet med förbudet har varit att förhindra att cruisingen fortgår ända in på natten och därmed orsakar ordningsstörningar, som hög musik.

Den springande punkten i frågan om trafikförbudet har handlat om att cruisingen är just spontan. Askersunds kommun har därför vädjat om att någon ska ta på sig ansvaret att arrangera cruisingen. En vädjan som nu ser ut att förverkligas av Christian Vargahed.

– Ansökan kom egentligen in till länsstyrelsen lite för sent, men jag har fått positiva signaler. Nu är det bara vänta och se vad det fattar för beslut, säger han.

Vill hjälpa till att skapa ett bra arrangemang

Kultur- och tekniknämndens ordförande Joakim Blückert (M) gläds över att någon nu har klivit fram och försöker att få till stånd en arrangerad cruising.

– Nu kan vi äntligen får möjligheten att se ett bra arrangemang, säger han och påpekar att man från kommunens sida vill göra allt de kan för att hjälpa till att göra arrangemanget så bra som möjligt.

Spela klippet och hör Christian Vargahed berätta hur ett arrangörskap skulle påverka frågan om trafikförbudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.