Mats Linderoth projektledare Hjälmprojektet Foto: Anders Nord / SVT

Örebroare sämst på cykelhjälm – men nu ska det bli ändring

Uppdaterad
Publicerad

Örebrocyklisterna är bland de sämsta i landet på att använda cykelhjälm. Hjälmprojektet vill ändra på det med hjälp av Örebro kommun.

Mats Linderoth är projektledare för Hjälmprojektet som ska få fler Örebroare att använda cykelhjälm och trots dyster statistik är han hoppfull.

– Inom tre till sex år tror jag att vi kan öka hjälmanvändningen från 20 till 40 procent, säger han.

Örebroarna bland de sämsta i länet

Men han har en del att jobba med.  I Örebro län är det nämligen bara 22 procent av cyklisterna som använder hjälm enligt en undersökning som NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande har gjort. Det är nästan sämst i hela landet.

Samtidigt visar Trafikverkets statistik att cyklister utgör nästan hälften av det totala antalet allvarligt skadade i trafiken. Om alla cyklister skulle använda hjälm skulle huvudskadorna minska med hälften.

– För mig är det ganska ofattbart att man inte använder hjälm, säger Mats Linderoth.

Fick utförsåkarna att ta på hjälmen

Samtidigt är han van vid att det tar tid att ändra på beteenden. Tidigare var Mats Linderoth med i ett alpint hjälmprojekt som lyckades få åkarna att ta på sig hjälmen i backen.

– 16 år tog det att få upp användandet från 10 procent till 85 procent, konstaterar han.

Många olika hjälmar

Idag finns det många olika hjälmar att välja mellan. En hjälm på marknaden fungerar som en krockkudde som löser ut om man kör omkull.

Det finns också en så kallad MIPS-hjälm som tillåter att hjälmen kan rotera i förhållande till huvudet. Det ska ge ett bättre skydd mot rotationsvåld och minskar risken för hjärnskador.

Men oavsett vilken hjälm man väljer är det viktiga att man använder den. Särskilt om man är vuxen.

– Det bästa sättet att påverka ungdomar att använda hjälm är att använda en själv. Det finns inget bättre än vuxna förebilder, säger Mats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.