Carin Råberger, energi- och klimatstrateg på Länsttyrelsen och Thérèse Hjelseth, områdeschef för energi och klimat vid Region Örebro län presenterade de lokala, reviderade klimatmålen på fredagen. Hör mer i videoklippet. Foto: SVT

Då ska Örebro län vara klimatneutralt

Publicerad

Nyligen avslutades det stora klimatmötet i Glasgow. På fredagen presenterades reviderade lokala klimatmål för länet vid ett möte i Örebro.

Energi- och klimatdagen arrangeras gemensamt av Länsstyrelsen och Region Örebro län. Drygt 80 personer samlades på Conventum för att diskutera de nya regionala klimatmålen. De ska nås år 2045, enligt Örebro läns energi- och klimatråd där Länsstyrelsen ingår.

– Vårt uppdrag är att leda och samordna arbetet inom energi och klimat. Aktörerna är offentlig sektor, näringslivet, civilsamhället och i förlängningen individen, säger Länsstyrelsens energi- och klimatstrateg Carin Råberger.

Klimat och miljö – SVT Örebro

Fem fokusområden

För att bli klimatneutralt län behöver utsläppen av växthusgaser minska, andelen förnybar energi behöver öka, liksom energieffektiviseringen.

Rådet har satt upp fem målområden för omställningen.

– Det är fossilfria transporter, robust och säkert energisystem, klimatneutrala och energieffektiva företag, effektiv och klimatneutral bebyggelse och klimatneutral produktion och konsumtion, säger Råberger.

I det reviderade programmet finns målet att individens konsumtionsbaserade utsläpp ska ha minskat till två ton koldioxid per person.

– Jag tror att det är sannolikt att genomföra, för vi måste göra det här och gör vi det tidigare så slipper vi katastrof. Jag tror alla partier är medvetna om det, men det som skiljer är hur vi ska göra, säger Therese Hjelseth, områdeschef för energi och klimat vid Region Örebro län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat och miljö – SVT Örebro

Mer i ämnet