Ny forskning visar att dans är nyttigt på många sätt. Foto: TT/Region Örebro län

Dans rena hälsopillret för tjejer

Uppdaterad
Publicerad

Dans får tonårsflickor att må bättre. Det visar ny forskning vid Örebro universitet.

Forskaren bakom dansprojektet är Anna Duberg. I dagarna har hon lagt fram sin avhandling om hur kravlös dans kan få tonårsflickor att må bättre.

– De fick komma och bara vara, och dansa. Det är en billig insats som kan ge ett minskat antal besök i skolhälsovården, säger Anna Duberg fysioterapeut och medicine doktor.

I studien ingick flickor mellan 13 och 18 år som ofta besökte skolhälsovården för återkommande problem med mag- och huvudvärk, ångest och stress.

Under två terminer dansade de två gånger i veckan och resultaten var tydliga: både den självskattade hälsan ökade och de fysiska, samt psykiska besvären minskade.

– En av nyckelfaktorerna är att de upplevde dansen som en fristad. En oas från vardagens stress och högt uppsatta krav på sig själva, säger Anna Duberg.

Anna Duberg hoppas nu att dansen ska bli ett behandlingsalternativ för tonårsflickor som mår psykiskt dålig och flera städer runtom i landet har startat liknande dansgrupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.