Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Översvämningsrisken är mindre än vi befarat”. I klippet förklarar Oscar Fogelberg varför. Foto: Anton Johansson/SVT

Därför visar kommunens nya kartor mindre risk för översvämning i Örebro

Publicerad

Översvämningsrisken har länge satt käppar i hjulet för bostadsbyggande i Örebro. Men nu har en ny undersökning med lokala mätdata gjorts – och mycket tyder på att översvämningsriskerna är mindre än befarat.

Riskerna har fram tills nu baserats på äldre undersökningar som kommunen gjort 2015 med hjälp av nationell data från MSB. Nya drönarflygningar och ytterligare mätpunkter i Lillån har lett fram till slutsatser som innebär att betydligt färre områden riskerar att översvämmas vid höga vattenflöden.

– Vi har fått mer detaljerade data som gör att vi kan se ett mer rimligt scenario, säger Oscar Fogelberg, vattenstrateg på Örebro kommun.

Tidigare beräkningar i överkant

Skillnaderna är som tydligast i Svartån. Där räknade kommunen med att stora delar av Rosta och Örebro centrum skulle komma att översvämmas om det uppstår ett så kallat tusenårsflöde, ett högt flöde som är så pass sällsynt att det bara återkommer vart tusende år.

– Här ser vi att risken för att Svartån svämmar över är nästan obefintlig. Däremot i Lillån finns det områden som kan drabbas, men i mindre utsträckning än vi tidigare trott, säger Oscar Fogelberg.

I klippet berättar han om hur de nya undersökningarna har gjorts och varför de skiljer sig så mycket från de tidigare beräkningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.