Karin Hedström är en av forskarna som har undersökt vad svenskarna anser om att beslut kring ekonomiskt stöd fattas av datorer. Foto: TT/Örebro universitet

Datorer bestämmer om du får ekonomiskt stöd – medborgarna skeptiska till metoden

Uppdaterad
Publicerad

Många svenskar vet inte om att deras beslut om tillfällig föräldrapenning eller försörjningsstöd fattas av en dator istället för av en tjänsteman. Nu visar en studie som bland annat forskare från Örebro universitet deltagit i att datoriserade beslut visserligen ökar effektiviteten – men bland medborgarna sjunker förtroendet för myndigheterna.

När den offentliga sektorn digitaliseras så automatiseras också beslutsfattande. Något som bland annat testats i Trelleborgs kommun och mötts av både ris och ros.

Med det automatiserade beslutsfattandet försvinner nämligen den möjlighet som tjänstemän och handläggare har att balansera kravet på likabehandling med en anpassning till varje individs unika situation.

Ser på automatiseringen med skepsis

Men undersökning från SOM-institutet (Samhälle Opinion Medier) vid Göteborgs universitet där deltagare från Örebro Universitet deltagit visar att effektiviseringen riskerar att ske på medborgarnas förtroende för myndigheterna.

– De flesta svenskar ser på automatiserat beslutsfattande med en viss skepsis. Även om den allmänna uppfattningen är att besluten blir mer opartiska så tror man att samtidigt att besluten blir mindre tillförlitliga, säger Karin Hedström, professor i informatik och en av forskarna vid Örebro Universitet i ett pressmeddelande.

Resultaten från studien visar bland annat att:

  • de flesta (69 procent) förväntar sig att besluten blir mer opartiska om de fattas automatiskt
  • samtidigt tror en majoritet (60 procent) att besluten blir mindre tillförlitliga
  • två av tre (67 procent) menar att beslut som fattas av datorer tar mindre hänsyn till individers situation
  • en majoritet (71 procent) ser en risk att hela systemet skapar mindre insyn i beslutsfattande

Den som vet om metoden är mer positiv

Forskarnas tredje slutsats är att det finns ett tydligt samband mellan kunskap och uppfattning – de som har kännedom om automatiserat beslutsfattande är överlag också mer positivt inställda

– Om vi ser automatiserade beslut som något bra kan det öka förtroendet för den offentliga sektorn. Och tvärt om – om vi tror att det här är något dåligt så kan hela förtroendet för offentlig förvaltning minska. Vi skulle alltså kunna få en ökad effektivitet och produktivitet men det finns en risk att legitimiteten samtidigt minskar. Därför är det viktigt att följa den här frågan, anser Karin Hedström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.