Det är bara ett fåtal anställda på sjukhusen som kan arbeta i systemet och då bara med några funktioner. Foto: SVT

Datorhaveriet: Sjukhusen får ta in extra personal

Uppdaterad
Publicerad

Under hela natten och morgonen har arbetet med att åtgärda datorfelet som drabbat länets sjukhus pågått. Sjukhusen har nu fått ta in extra personal för att klara arbetet eftersom systemet fortfarande inte är igång fullt ut.

Det var under fredagen som Universitetssjukhuset, Lindesbergs lasarett och Karlskoga lasarett drabbades av ett omfattande datorhaveri.

Under natten till lördagen och morgonen har arbetet med att felsöka och stabilisera systemet pågått men fortfarande går systemen bara att använda mycket begränsat.

– Vi kommer att prova att släppa in fler användare i systemet successivt för att se hur det klarar belastningen, förklarar IT-chefen Gert Roos. Under tiden är det reservrutiner och journalföring på papper som gäller för de allra flesta.

10-15 personer arbetar med att lösa problemet, plus den personal som arbetar hos olika underleverantörer av datorsystemen.

För att klara verksamheten på sjukhusen har staben nu förstärkt med extra vårdpersonal under helgen.

– Vi träffas regelbundet i stabsledningen för att stämma av hur situationen ser ut och vilka åtgärder som är nödvändiga, säger Gert Roos. Vi hoppas ha mer information om läget under lördag eftermiddag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer