Dirigent Thomas Dausgaard blir hedersdoktor vid Örebro Universitet. Foto: SVT

Thomas Dausgaard blir hedersdoktor

Publicerad

Kritikerrosade inspelningar och inlevelserika liveframträdanden har gett Svenska Kammarorkesterns dirigent en hedersutnämning.

Dirigent Thomas Dausgaard har utsetts till hedersdoktor vid Örebro universitet. Det meddelar universitetet i ett pressmeddelande. Motiveringen är ”hans kreativa och innovativa programsättning, inlevelserika liveframträdanden och kritikerrosade inspelningar”.

 – Det är en stor glädje för mig personligen att bli hedersdoktor vid Örebro universitet. Samtidigt stärker utnämningen bandet mellan Svenska kammarorkestern och universitet, ett samarbete som jag hoppas ska fortsätta utvecklas, säger Thomas Dausgaard, chefsdirigent för Svenska kammarorkestern i Örebro sedan 1997.

Samarbetet har bland annat resulterat i att orkestern använt konsertsalen på Musikhögskolan för uppträdanden och inspelningar.

– Vårt samarbete med Thomas Dausgaard har varit mycket betydelsefullt för att knyta band mellan studenter och professionella musiker. Studenterna har fått möjlighet att delta i professionella sammanhang både som musiker och kompositörer, säger Eva Gerorgii-Hemming, professor i musikvetenskap och prefekt på Musikhögskolan.

Thomas Dausgaard är även chefsdirigent för BBC:s skotska symfoniorkester och från nästa årsskifte musikalisk ledare och förste gästdirigent för Seattles symfoniorkester. Från och med sommaren 2019 lämnar han formellt Svenska kammarorkestern men kvarstår som hedersdirigent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.