Insamling av julklappar till män går trögt

Uppdaterad
Publicerad

Julen närmar sig med stormsteg. Men det finns de som inte har möjlighet att fira julen då de saknar ett hem. Örebro Stadsmission vill att alla ska få känna glädjen över att få en liten julklapp. 

Oro, ensamhet och inga paket – så ser julen ut för många i Örebro. Stadsmission är en av de hjälporganisationer som vill ändra på saken. Och i år samlar de återigen in julklappar till de utsatta. 

– Till kvinnor har vi fått in jättefina julklappar. Det är hjälporganisationen ”Siters international” som står för det. Men för män är det svårt att hitta, säger Ing-Britt Stålgren på Örebro Stadsmission. 

Svårt att hitta presenter till män

Hemlösa män och män som lever i missbruk är de som lätt glöms bort i all julstress och allt stök. Enligt Stadsmissionens uppskattning fattas det julklappar för cirka 30 personer.

Det kan vara kalsonger, tjocksockar, vantar, mössor eller halsdukar – saker som skulle komma till nytta nu när kylan är här, menar Ing-Britt. Hygienartiklar som tandborste och deo går också åt.  

Ing-Britt påpekar att det inte täcker alla behov men att det i alla fall kan ge en liten guldkant på julen.

Fler presenter behövs

Trots att önskelistan inte är så avancerad, går insamlingen trögt. Och bara en vecka före jul finns det inga julklappar att dela ut. Personalen på Stadsmissionen fortsätter att leta efter givare bland olika företag och privatpersoner.

De planerar också att arrangera julbord och julfrukost för de hemlösa och missbrukare som besöker Stadsmissionens verksamhet under juldagarna. 

– Det ger möjlighet till gemenskap i en alkohol- och drogfri miljö, säger Ing-Britt Stålgren.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.