Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I en gammal tidningsartikel från 1987 i Bergslagsposten, står det om Lucifers kyrka. Foto: Leonora Toplica/SVT

De vill väcka liv i Lindesbergs gamla sägner: ”Det sägs att en prästman blev mördad här”

Publicerad

Känner du till Lucifers kyrka, Lasse-Maja grottan eller rövarkungen Ivan Munk? Till hösten kommer man kunna ta del av flera av Lindesbergs sägner och kusliga platser.

Det finns flera sägner från Lindesbergs kommun som gått i generationer. Men idag så menar kommunen att många kanske inte känner till dessa historiska platser. För att bevara berättelserna så kommer kommunen att starta en webbsida med alla sägner som man kan ta del av.

– Det kommer att finnas digitala kartor och guider, bilder, information och filmer. Tanken är att det ska vara klart till början av hösten, säger Helena Randefelt, utvecklingsstrateg tillväxtföreningen på Lindesbergs kommun.

Klicka på klippen nedan för att få veta mer om Lucifers kyrka där en präst ska ha blivit mördad, Lasse-Maja grottan där guld och skatt från hans stöldturnéer finns och så farliga kungsvägen vid Käglanskogen där rövarkungen Ivan Munk bodde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.