• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Den lilla påskliljan i Boo är ett vackert mysterium

Publicerad

Nu blommar den lilla påskliljan vid Boo kyrka för fullt. Rötterna har den i Skottland, men exakt hur och när den kom till Sverige och Boo är det ingen som riktigt vet.

Den lite mindre varianten av påsklilja som växer vid Boo kyrka strax utanför Hjortkvarn i Hallsbergs kommun tillhör släktet Narcissus pseudonarcissus. Den har sitt ursprung – sina rötter, om man så vill – i Skottland och på Irland.

Den variant av arten som växer vilt kring Boo kyrka kallas på fackspråk för ”variation humilis”, men i folkmun omnämns den oftast som Boopåskliljan.

Ingen vet hur den kom hit

När och hur den kom till Boo är det ingen som riktigt vet. En teori är att den första ur släkten Hamilton – skotten och fältmarskalken Hugo Johan Hamilton – var den som tog hit den lilla påskliljan för ungefär 250 år sedan. Det var han som lät bygga Boo kyrka där blomman numera växer vilt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer