Fanny Rask, forward HV71 Foto: Maja Suslin TT

”Det behövs en stor förening i ryggen”

Uppdaterad
Publicerad

Hon gjorde debut i högsta serien som elvaåring. En omöjlighet idag. Det har hänt en hel del inom damhockeyn under de femton år Fanny Rask har spelat, både med spelet och med attityderna.

26-åringen inledde hockeykarriären i födelsestaden Leksand. Hon är veteran i Damkronorna och spelar till vardags i SDHL-laget HV71 som forward och assisterande lagkapten.

– Föreningarna ser att vi kanske inte bara är en belastning utan att vi kan vara med och locka fler utövare och sponsorer till sporten, säger hon.

Behandlas som elitidrottare

Trenden med elitklubbar som satsar på damlag är nödvändig menar Fanny Rask eftersom damhockeyn inte drar in så mycket pengar.

– Det behövs en stor förening i ryggen. Vi har en tajtare budget än herrarna men behandlas som elitidrottare och får bra stöttning. Klubben vill att vi ska synas och lyfter upp oss på ett bra sätt, säger Rask.

HV-spelarna Michelle Claesson tv och Fanny Rask th Foto: Maja Suslin TT

Stort glapp

Hockeyn har utvecklats enormt sedan hennes tidiga debut i seniorsammanhang och lagstrukturen för unga spelare behöver byggas ut, exempelvis med en elitjuniorliga menar Fanny Rask.

– En del unga talanger är för bra för division ett men har inte styrkan och spelmognaden för SDHL, glappet är för stort, säger Fanny Rask.

Hockey på heltid

Det här året kan Fanny Rask för första gången ägna sig på heltid åt hockeyn. Det skulle inte gå med enbart lönen från HV71 utan möjliggörs av ett stipendium från Svenska olympiska kommittén och en givmild lillebror, NHL-spelaren Victor Rask.

Frågan om ersättning till elitspelarna på damsidan drivs av Svenska damhockeyligan och är nyckeln till att höja nivån och utveckla ligan menar Fanny Rask.

– Vi vill inte bli miljonärer. Det handlar om att ges möjligheten att träna så vi har kraft och ork att prestera på topp varje dag och varje match, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.