Foto: TT

Det här är DNA och RNA

Uppdaterad
Publicerad

DNA ansvarar för att lagra den genetiska informationen och finns i cellens kärna, medan RNA återfinns i andra delar av cellen och som ansvarar för att information som finns på DNA omvandlas till något funktionellt.

DNA – eller deociribonukleinsyra, är det kemiska ämne som bär den genetiska informationen, även kallad arvsmassa. DNA finns i en identisk kopia i varje cell i en organism.

Huvudsakliga funktionen är att långtidsförvara den information som organismen behöver för sin utveckling och funktion. DNA består av sammankopplade nukleotider som till strukturen ser ut som en dubbelsträngad helix.

RNA – eller ribonukleinsyra är en mer kortlivad men mycket lik variant av DNA. RNA ser ut som en enkelsträngad helix.

mRNA – messenger RNA eller budbärar-RNA på svenska, är en del av informationskedjan från DNA till protein. mRNA överför information om hur proteinet skall byggas från DNA i cellkärnan till proteinfabrikerna i cellen.

Källa: Örebro universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.