Hindersmässan har många år på nacken – men hur många? Foto: SVT

Knallar om Hindersmässan: ”Det ska inte vara en massa krimskrams”

Publicerad

Hindermässan i Örebro började idag, onsdag, och håller på fram till lördag. Marknaden lockar varje år omkring 80 000 besökare och bland marknadsknallar är den populär. Men en gång i tiden skulle den avskaffas.

Marknadsstånden fyller Drottninggatan och Stortorget i Örebro i några dagar. Och så här ser det ut varje år i slutet av januari. Ingen vet riktigt hur gammal Hindersmässan är, men i klippet ovan kan du höra mer om dess historia – och knallarnas gissningar.

Lockar gamla och nya

Att Hindersmässan är gammal är välkänt och det är nog delvis därför den fortsätter vara populär och lockar knallar från stora delar av Sverige, men också dem på hemmaplan. För Simon Walfridsson är det första gången som knalle.

– Jag är från Örebro så jag har ju varit på marknaden, men det är första gången som knalle. Jag har sålt på motormässor förut, då har jag med mig lite andra grejer än idag, säger han och tittar på sitt bord av handgjorda metallskyltar.

Mer medvetna kunder

På marknaden finns det mesta som brukar finnas på en marknad; godis, korv, ostar, leksaker, saft och sylt. Vid ett stånd står Inger Johansson och säljer ekologiska hudprodukter. Hon tycker om marknaden i Örebro och säger att folk generellt blivit mer medvetna om vad de köper.

– Det märks väldigt stor skillnad, idag tittar de mycket mer på kvalité, vad det innehåller och vad det är för något, säger hon.

Vem ville stoppa Hindersmässan?

Kristofer av Bayern förbjöd år 1446 marknaden, på begäran av Örebros borgare. Hindersmässan ansågs nämligen inte nyttig vare sig för staden eller landsbygden. Alla och envar förbjöds vid 40 marks vite att söka sig till marknaden i Örebro.

Källa: Örebro stadsarkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.