Katarina Möller och Sairan Aziz jobbar på Vivalla bibliotek och hjälper folk dagligen med allt från skolval till mobilt Bank-ID Foto: SVT

Bibliotek satsar på drop-in för att minska digitala klyftor

Uppdaterad
Publicerad

Behöver du hjälp med att skaffa olika digitala tjänster? Kanske för att kunna ladda ner en e-bok, betala räkningar eller söka jobb? Då kan du besöka biblioteken i Vivalla eller Brickebacken nästa vecka.

Som en del av den europeiska kampanjveckan All Digital Week har de två biblioteken bjudit in verksamheter, organisationer och företag som ska demonstrera sina olika e-tjänster. Allt för att kunna ge besökarna personlig hjälp, på plats.

– Att försöka minska de digitala klyftorna är jätteviktigt. Här har vi ett stort tryck på oss varje dag från människor som behöver hjälp med allt möjligt som man i dagens samhälle måste kunna göra digitalt, säger Sairan Aziz, på biblioteket i Vivalla.

Hårt tryck

Det kan till exempel handla om att komma igång med bibliotekets egna e-tjänster. Den som skapar ett konto kan sedan låna om, reservera eller beställa böcker, läsa digitala tidningar eller lyssna på boken istället om det är svårt att läsa.

– Vi får massor med frågor och det är ett jättetryck på de tre datorer vi har för allmänheten. Man vill ha hjälp med allt möjligt. Hur man skaffar mobilt bank-id, gör skolval, söker bostad, jobb eller ekonomiskt stöd. För några år sedan hjälpte vi även till med att skriva ut papper, men det kan vi inte göra längre.

Äldre och nyanlända

Äldre och nyanlända med låg utbildning, som inte har en dator i hemmet, är två stora målgrupper.

– Både det digitala och att man kanske inte heller kan språket, det gör att vi har press på oss hela tiden.

Aktiviteterna på biblioteket med fokus på användandet av e-tjänster pågår 19-25 mars.

– Vi hoppas många kommer. Vi har satt upp affischer, delat ut flygblad, lagt in dem i låneböcker och informerat mycket muntligt, även på områdesgruppmöten med olika föreningar i området. Sedan hoppas vi att budskapet sprider sig. Behovet är stort, säger Sairan Aziz.

Drop-in-tider 19-25 mars

Program för Vivalla bibliotek

Måndag 19 mars, 13-16: Bibliotekets egen dag

Tisdag 20 mars, 13-16: Örebrobostäder, ÖBO

Torsdag 22 mars, 13-16: Swedbank/Servicecenter Örebro kommun

Fredag 23 mars, 13-16 Arbetsförmedlingen

Program för Brickebackens bibliotek

Måndag 19 mars, 13-15: Servicecenter Örebro kommun/Bibliotekets egen dag 

Tisdag 20 mars, 14-15: E-tjänster kopplade till konsumentfrågor, Örebro kommun

Onsdag 21 mars, 13-15: Swedbank

Torsdag 22 mars, 13-15: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.