DNA-koll ger rätt dos morfin

Uppdaterad
Publicerad

Patienter som behandlas med morfin kan få minskade bieffekter om behandlande läkare studerar patienternas celler och DNA.

Forskning gjord av smärtläkaren Annica Rhodin, vid Centrum för klinisk forskning i Västerås och vid Smärtcentrum i Uppsala, har visat att genvariationer kan vara betydelsefulla för hur kroppen tar emot och omvandlar morfin.

Enligt Rhodin skrivs morfin många gånger idag ut enligt allmänna riktlinjer, men genom att titta mer individuellt på patientens celler och DNA kan man istället anpassa smärtlindirngen.

Annica Rhodin, som också gjort en doktorsavhandling i ämnet menar att det inom en inte allt för avlägsen framtid kan räcka med ett blodprov för att ge varje patient en skräddarsydd och skonsammare smärtlindring.

De senaste åren har hon studerat de hälsoproblem som ofta följer vid långvariga morfinbehandlingar. Det handlar om patienter som haft mycket svår smärta under månader och år och ofta med så allvarliga besvär att de varken kan jobba eller leva ett normalt liv.

– Det finns patienter som säger att de hellre tar smärtan än att ständigt må illa, säger Annica Rhodin. Både biverkningar och beroende har blivit ett större problem de senaste tio åren. Fler behandlas med morfin och större mängder skrivs ut.

– Med den kunskapen blir det möjligt att anpassa behandlingen för varje individ. Och vissa kanske inte överhuvudtaget ska morfinbehandlas.

Hon har också forskat i om andra lyckade försök där man istället för morfin gett patienter metadon. 75 procent av dem som ingick i undersökningen fick god smärtlindring med metadon, och åtta procent av försöksgruppen blev så bra att de kunde börja arbeta igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.