Foto: SVT

DNA-märkning ska stoppa tjuvar

Publicerad

Med hjälp av en vätska med unik, kemisk sammansättning liknande mänsklig DNA ska Örebro kommun nu börja märka stöldbegärlig utrustning. Först ut är kommunens datorer.

– Vi tror att det här är en säker, förebyggande metod. Den har använts i England i ungefär femton år med bra resultat. Det går inte att tvista om vem som är rättmätig ägare om utrustningen är märkt på detta sätt. Vi ser detta som ett bra skydd för elever som får skoldatorer och annars kan utsättas för en rånrisk, säger Daniel Strandberg på Örebro kommun.

Vätskan penslas på utrustningen som sedan blir synlig om man belyser den med ultraviolett ljus. Enligt tillverkaren är färgen näst intill omöjlig att avlägsna och det räcker med en fjärdedels millimeter för att analysera märkningen. Analysresultatet jämförs sedan mot databasen hos säkerhetsföretaget där ägaren finns registrerad. För polisen underlättas arbetet med att knyta förövaren till brottet.

På onsdagen kl 14 håller kommunen presskonferens om den här metoden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer