• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Jan Wallin, Paola Grafström och Rita Lind är alla aktiva i Örebro släktforskare. Foto: Tilal Altaib / Svt

DNA-tester tar släktforskare tusentals år bakåt i tiden

Publicerad

Många nya släktingar och verifiering av det släktträd de redan byggt upp. För medlemmarna i föreningen Örebro släktforskare har DNA-tester öppnat kunskap som sträcker sig många tusen år tillbaka i tiden.

Många tänker nog på dammiga kyrkböcker när man börjar prata om släktforskning, men de senare åren har DNA-tester kommit att bli ett nytt sätt att hitta släktlinjer många tusen år tillbaka i tiden.

Rita Lind, släktforskare.

– Det var mycket överraskningar, det var som en film spelades upp där jag var huvudpersonen, säger Rita Lind, en av medlemmarna i Örebro släktforskare som gjort ett DNA-test.

Fem miljoner har gjort testet

Det finns en handfull företag som erbjuder just DNA-tester som är anpassade för släktforskare – alla med bas i USA. Hittills är det ungefär fem miljoner personer i hela världen, varav drygt 30.000 i Sverige, som gjort testet. Det görs genom att man topsar sig själv på insidan av kinderna, och skickar resultatet för analys.

Jan Wallin, släktforskare.

– DNA-forskning är ett komplement till vanlig släktforskning, men den ersätter den inte. Man måste forska på vanligt traditionellt sätt i vanliga arkiv. Sedan kan man stärka beviset att man gjort rätt, och till och med utesluta vissa kopplingar, säger Jan Wallin, Örebro släktforskare.

Kan föra en tusentals år bakåt

DNA-testerna kan också visa oväntade saker, som att en pappa inte är den biologiska fadern. Det finns olika sorters tester. En typ visar ”DNA-kusiner”, en följer X-kromosomer tusentals år tillbaka till tidig anmoder, och en följer Y-kromosomen tusentals år tillbaka till tidig anfader. Den senare kan enbart män göra.

Släktforskar-DNA visar inte på sjukdomar.

Finns det inte en risk att ens DNA hamnar i orätta händer?

Paola Grafström, Örebro släktforskare.

– Jag sprider mitt DNA hela tiden genom mitt långa hår. Jag väljer att lita på det företag vi använder, det är så pass stort och etablerat, säger Paola Grafström, ordförande i Örebro släktforskare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer