Örebro kommun har brustit i en utredning angående sexuella trakasserier, det menar DO. Foto: SVT

DO: Örebro kommun har brustit i utredning om sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun har brustit i utredningen när en kvinna larmat om att hon utsatts för sexuella trakasserier av en kollega. Det menar Diskrimineringsombudsmannen (DO) som nu har granskat ärendet.

Kvinnan som arbetade inom Örebro kommun har gjort en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen gällande att hon utsatts för sexuella trakasserier av en kollega.

Av anmälan framgår det att kvinnan ska ha blivit sexuellt trakasserad av en kollega, bland annat genom kommentarer, gester och fysisk berörning. Kollegan ska även ha skickat bilder och kommentarer via sociala medier. Bland annat en bild med tydligt sexuellt innehåll.

Utredde inte tillräckligt

Kvinnan lyfte problematiken med sin chef, men efter samtal ska chefen sagt att ord står mot ord och att det inte fanns något att göra.

Därefter ska kvinnan gett kommunen tillåtelse att ta del av bildmaterial och även namngett andra kollegor som uttryckt att de utsatts av kollegan. Då ska dock kommunen inte fortsatt utredningen, utan stannat vid att ord står mot ord och därav kritiseras de av DO.

Sade upp sig

Kvinnan sa senare upp sig och först efter det hörde företagshälsan av sig.

I sitt beslut skriver DO att Örebro kommun brustit i utrednings- och åtgärdsskyldighet i ett enskilt ärende. De anser dock att kommunens arbete med aktiva åtgärder för att förebygga och förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier sker i enlighet med diskrimineringslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.