Delad bild. Till vänster en man i kostym, till höger en krockad polisbil på gata.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter att ha blivit återupptagen i mars är förundersökningen om dödsolyckan med en polisbil i Örebro återigen nedlagd. Foto: Åklagarmyndigheten/Polisens förundersökning

Dödsolyckan i Örebro: Utredning läggs ner på nytt – oklart om polis körde mot rött

Uppdaterad
Publicerad

Det går inte att bevisa vem av polismannen och Birgitta Langer som körde mot rött i samband med dödskrocken i centrala Örebro förra sommaren. Det menar överåklagaren Mikael Björk som har beslutat att lägga ner den återupptagna förundersökningen i fallet.

– Då kan jag inte heller bevisa att polismannen har varit oaktsam eller vårdslös, säger han.

Det var den 28 juli förra sommaren som en polisbil körde in i 69-åriga Birgitta Langers bil i korsningen mellan Karlslundsgatan och Älvtomtagatan på Väster i Örebro. Polismannen klarade sig med lindriga fysiska skador men Birgitta omkom i olyckan.

Mikael Björk är överåklagare vid Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum. I mitten av mars beslutade han att återuppta förundersökningen mot polismannen gällande vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

”Ytterligare utredningsåtgärder skulle kunna leda till att bevisläget förändras på ett avgörande sätt”, skrev han i beslutet då.

Enligt Björk har åtgärderna nästintill uteslutande handlat om att utreda vad trafikljusen visade i samband med krocken, något som Örebro kommuns teknik- och serviceförvaltning tidigare fått i uppdrag att göra, men inte kunnat fastställa.

– Jag bad polisen att hålla ett förhör med kommunens trafikingenjörer för att tolka loggar från trafikljusen och få svar på frågan om man säkert kan säga att polismannen haft grönt eller rött ljus. Efter förhöret drog jag slutsatsen att det går inte att bevisa.

”Allt står och faller med trafikljusens sken”

Det finns inga vittnesuppgifter i utredningen, inte heller någon övervakningsfilm från området som visar hur ljusen såg ut vid den aktuella tidpunkten.

Både polisbilen och Birgittas bil har undersökts av ett företag som polisen anlitat. Undersökningen har visat att det inte fanns några tekniska fel på fordonen innan krocken.

– Företaget kunde dock inte tömma polisbilen på data och därför vet vi inte helt säkert vilken hastighet den färdades i. De tekniska möjligheterna fanns inte till det, som jag förstår det, säger Björk.

Har det varit aktuellt att kontakta ett annat företag för att försöka ta del av den datan?

– Eftersom jag inte kan bevisa att polismannen körde mot rött var hastigheten inte av betydelse. Allt står och faller med trafikljusens sken.

SVT har varit i kontakt med Julia Engfors som är målsägandebiträde till Birgittas barn Elin Göthenberg och Richard Cullbrand. Hon berättar att familjen inte bestämt sig för att begära att få nedläggningsbeslutet överprövat eller inte. Väljer de att begära en överprövning får riksåklagaren Katarina Johansson Welin den på sitt bord. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

KLIPP: Elins mamma dog i poliskrock i Örebro – nu tas fallet upp igen

Tredelad bild. Vänster: SVT-reporter i vinterkläder. Mitten: Röd bil med skador. Höger: Person i mörk tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT har tagit del av den nedlagda förundersökningen mot polismannen. I klippet ovan redogör SVT:s reporter Frida Lindhe för vad Polismyndigheten har kommit fram till i den. Foto: Erik Karlsson/Frida Lindhe/SVT och polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.