Arkivbild. Händelsen är anmäld till inspektionen för vård och omsorg. Foto: TT

Två olika mediciner samverkade – patient dog

Uppdaterad
Publicerad

Psykiatrin i region Örebro län har gjort en Lex Maria anmälan till Inspektionen för vård och omsorg efter att en person dött till följd av läkemedelsförgiftning.

Anmälan gäller en patient som vårdades inom psykiatrin på grund av livshotande depression.

Det visade sig att personen hade en svampinfektion i munhålan. Hen blev därför ordinerad läkemedelsbehandling för det, men behandlades redan med läkemedel för sina psykiatriska besvär.

Efter tre veckors vård fick patienten plötsligt hjärtstopp och avled. Enligt obduktionen dog patienten till följd av läkemedelsförgiftning, det skriver regionen om händelsen på sin hemsida.

Sannolikt bidragit till dödsfallet

En internutredning efter händelsen visar att preparaten som personen behandlades med för depression och svampinfektionen hade interagerat med varandra och orsakat för höga koncentrationsnivåer i blodet, vilket sannolikt utlöst en plötslig hjärtrytmrubbning.

– Att två läkemedel interagerar med varandra betyder att de får en annan effekt. De beter sig inte som normalt, säger Agneta Westman som är anmälningsansvarig inom psykiatrin på region Örebro län.

Efter en internutredning har regionen nu gjort en Lex Maria-anmälan till IVO.

– Man konstaterar att det var en läkemedelsförgiftning och det har sannolikt bidragit till utfallet att patienten dog, säger Agneta Westman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.