Mannen till höger på bilden är den person som dömts för folkrättsbrott. Foto: Åklagarmyndigheten

Dömd för folkrättsbrott – idag i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Det fall med en 46-årig man som i tingsrätten dömdes för brott mot folkrätten tas idag upp i hovrätten. Mannen, som dömdes till livstids fängelse, nekar till brott och vill bli frikänd.

Idag tar hovrätten upp fallet med den man som av tingsrätten i februari dömdes för folkrättsbrott. Mannen, som är skriven i Karlskoga, dömdes i Stockholms tingsrätt till livstids fängelse för brott mot folkrätten. Enligt domen ska han även utvisas från Sverige med förbud att återvända.

LÄS MER: Livstids fängelse för Karlskogabo som deltog i avrättning i Syrien

Dom i folkrättsmål

Mannen ska 2012 ha deltagit i avrättningen av sju män i Idlib i Syrien, men själv nekar han till brott. Han menar att han verkställt dödsdomar som utfärdats av en domstol och vill därför frikännas av hovrätten.

Unikt ärende

Stockholms tingsrätt ställdes inför en unik situation på grund av mannens påstående om att männen som avrättades dömts i domstol. Tingsrätten ansåg dock inte att rättegången mannen hänvisade till kunde ses som legitim.

Bevismaterialet mot mannen bestod bland annat av flera videoklipp som visar avrättningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dom i folkrättsmål

Mer i ämnet