Göta hovrätt ändrar tingsrättens dom – men påföljden blir densamma. Foto: Johan NIlsson / TT

Dömdes för fildelning av filmer – hovrätten ändrar domen

Publicerad

I november förra året dömdes en 32-årig man i Örebro län till böter för fildelning av filmer. Målet överklagades till hovrätten som nu ändrar tingsrättens dom.

Flera filmjättar stod bakom åtalet och 32-åringen själv medgav att filmerna funnits i hans dator, men att han inte kände till hur de hamnat där. Han överklagade tingsrättens dom till Göta hovrätt och ville att domstolen skulle frikänna honom.

Har varit fråga om endast ett brott

Efter att hovrätten haft uppe fallet ändrar de tingsrättens dom på det sätt att mannen döms för ett fall av brott mot upphovsrättslagen istället för 28 fall.

Hovrätten menar att 32-åringen gjort sig skyldig till brott i enlighet med åtalet. Men domstolen menar samtidigt att samtliga de 28 filmer som omfattas har gjorts tillgängliga för allmänheten vid ett och samma tillfälle och att det därmed är fråga om ett brott mot upphovsrättslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.