Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Werner har kämpat för att hennes son Jesper Fredriksson inte ska flyttas från boendet som varit hans hem i sex år. På måndagen vann de i Kammarrätten. Foto: Leonora Toplica/SVT/PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Dövblinda Jesper får bo kvar – familjen vann i kammarrätten

Uppdaterad
Publicerad

I april beviljade kammarrätten i Göteborg prövningstillstånd i ärendet. Nu kommer beskedet: rätten har beslutat att Jesper Fredriksson ska få bo kvar på sitt boende Mo gård i Finspång.

Familjen meddelade under måndagen att kammarrättens besked kommit. Ett stort glädjebesked, enligt Jespers mamma:

– Det finns en rättvisa, säger Anna Werner.

Enligt kammarrättens dom är det upp till socialnämnden i Kumla att visa att Jesper Fredrikssons behov av att vistas i en teckenspråkig miljö tillgodoses på kommunens boende Stenebrunn i Kumla, och det har man enligt rätten inte kunnat visa. Kammarrätten konstaterar därmed att Jesper ska bo kvar på Mo Gård i Finspång till dess att socialnämnden i Kumla kan tillgodose Jespers samtliga behov inom Kumla kommun, så att han kan tillförsäkras goda levnadsvillkor.

Ingen kommentar

När SVT Nyheter Örebro når socialchefen i Kumla, Gabriella Mueller-Prabin, har hon ännu inte tagit del av domen och vill inte kommentera kammarrättens beslut.

– Jag har suttit i möte fram till nu. Jag kommenterar inte domen och hur vi eventuellt kan gå vidare förrän jag har läst den, säger hon.

Finns möjlighet att överklaga beslut

Högsta förvaltningsdomstolen är sista instansen, men endast mål som får prövningstillstånd tas upp där. Något som Boris Kovacic, juridiskt ombud för Jesper, inte tror kommer att hända.

– Vi är nöjda över att kammarrätten har förstått Jespers behov och utgår från att Kumla kommun inte överklagar en så tydlig dom, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet med dövblinda Jesper

Mer i ämnet