Hör Håkan Hermansson, UAS-ansvarig i polisregion Bergslagen, ge exempel på när de använt sig av drönare – och hur det hjälpt. Foto: Nick Strömgren/SVT

Drönare en tillgång i eftersök av försvunna personer

Publicerad

UAS är en förkortning för Unmanned Aircraft Systems även kallat drönare i folkmun. Polisregion Bergslagen använder sig just nu av cirka 20 stycken system som brukas i yttre tjänst. – Det ger framförallt möjligheten att få snabbt och enkelt en lägesbild. Vi använder det väldigt ofta i eftersök av försvunna personer, säger Håkan Hermansson UAS-ansvarig i polisregion Bergslagen.

I september förra året fick polisen stor hjälp av UAS-systemen då en äldre dement kvinna försvunnit utanför Örebro. Med anledning av viss terräng var det svårt att nå fram till kvinnan med hundförare och då var drönarna till stor hjälp som gjorde att kvinnan blev hittad på 20 minuter i det kalla höstvädret.

Tillgång men resursfråga

Polisen utvärderar löpande om det skulle behövas flersystem inom polisenregion Bergslagen. Just nu finns det 20 stycken drönare hos polisen i regionen men Håkan Hermansson menar att även om det skulle varit en hjälp så är det också en resursfråga kring personal och ekonomi.

När använde du senast era drönare i tjänst?

– Fotbollsmatchen mellan Degerfors – ÖSK då det fanns risk för att olika grupperingar skulle mötas i en konfrontation och då kunde drönarna leverera en lägesbild, säger Håkan Hermansson UAS-ansvarig i polisregion Bergslagen.

Se Håkan Hermansson flyga polisdrönare i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.