”Dum” idé blev succé

Uppdaterad
Publicerad

Johan Wendt är social entreprenör och grundare till läxhjälpssuccén Mattecentrum. I dag får han internationell uppmärksamhet för sina idéer, men det har inte alltid gått så bra. Vi träffade honom på Entreprenörskapsforum i Örebro.

”Den dummaste jävla idé jag någonsin har hört”. Det fick Johan Wendt höra när han ville ge gratis läxhjälp till barn genom Mattecentrum.

Men i dag, sju år senare, får 150 000 svenska barn hjälp med matten varje månad. Johan Wendt tror att synen på misslyckande behöver förändras för att fler ska våga satsa.

– I USA finns det många investerare som säger att de aldrig skulle satsa på en entreprenör som inte har fem konkurser bakom sig. För har man inte det bakom sig så har man det framför sig. Om man inte lyckas så har man i alla fall lärt sig jättemycket, säger Johan Wendt.

”Lösa samhällsproblem”

Efter att ha läst att Europa kommer sakna nära en miljon programmerare om fem år, startade han också Kodcentrum. Föreningen ordnar gratis programmeringslektioner för barn, och det är just det som socialt entreprenörskap handlar om.

– Man vill bidra till att lösa samhällsproblem. Som regel är det samhället, alltså kommuner, landsting, och stat som tar hand om dem. Men det behövs ofta förnyelse och förändring, säger framtidsminister Kristina Persson (S).

Då är frågan om entreprenörer ska behöva täppa igen de luckor som samhället inte lyckas fylla. Men Johan Wendt vill inte riktigt se det på det sättet.

– Om barn och unga skulle gå och spela fotboll efter skoltid så skulle ingen säga att gympalärarna misslyckats, utan de har väckt ett intresse för fotboll. Resultaten sjunker i skolan inom matematik, jag vet inte någon lösning på det och det tror jag att de flesta politiker inte heller vet. Däremot ska vi göra en insats vid sidan om, säger Johan Wendt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.