Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Besparingen kommer märkas” Foto: SVT

Dyrare sjukhusbesök och kollektivtrafik när regionen ska spara 300 miljoner

Publicerad

Sjukvården i region Örebro län går 500 miljoner back. Nu ser det ut som att hela regionen också väntas gå med underskott. Siffran förväntas landa på 300 miljoner kronor – men med sin budget vill regionen vidta åtgärder. Därför väntar nu höjda patientavgifter och dyrare kollektivtrafik. Regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) utesluter inte heller personalnedskärningar.

Idag presenterade den politiska majoriteten i Region Örebro län, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna, sitt förslag till budget för nästa år. Redan nu ligger ju regionen med ett underskott på 500 miljoner kronor inom sjukvården. Nästa år beräknas underskottet bli 300 miljoner – inom hela regionen, som måste sparas in.

– Det kommer att märkas, vi ska nog inte inbilla oss något annat. Det kommer märkas genom höjda patient avgifter och dyrare avgifter i kollektivtrafiken, säger Andreas Svahn (S).

Personalnedskärningar

Det pågår fortfarande arbete inom regionen på vad som kan göras ytterligare för att spara pengar, vad exakt det innebär är för tidigt att svara på enligt Svahn. Men de utesluter inte att skära ner på personal.

– Vi ska spara 100 miljoner inom administration fram till 2021, och där kan jag inte utesluta att vi ska ha färre medarbetare som jobbar med den typen av arbetsuppgifter i framtiden, än vad vi har idag, säger Svahn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer