Fullt på häktet i Örebro – intagna placeras i Karlstad

Publicerad

Ett effektivare polisarbete har medfört att platserna på häktet i Örebro inte längre räcker till. Nu får häktet i Karlstad fungera som reservplats.
– Det är ett ansträngt läge vi har just nu, säger häkteschefen Roger Andersson.

Det finns 57 platser och sex så kallade transportceller på häktet i Örebro. Men i och med den nya vapenlagen och många grova brott räcker platserna inte till.

– Det är fullt. Som det ser ut just nu så har vi en plats ledig, säger häkteschefen Roger Andersson.

Dagliga avstämningar

Cellerna i Örebro är inte tillräckligt stora för att fler personer ska kunna dela på dem, förutom ett handikappanpassat rum som kan rymma två personer.

Dagligen görs avstämningar och Kriminalvårdens verksamhetsområde innefattar även Karlstad, där flera personer som är placerade på häktet i Örebro nu sitter. Och Örebro hanterar även häktade personer från Västmanlands tingsrätt.

Roger Andersson, chef häktet i Örebro.

– Det är en hög beläggning utifrån polisens och övriga rättskedjans effektivitet. Vi har nu också en skärpt lagstiftning som innebär att fler har blivit häktade.

Inventerar behov

Det är inte bara häktet i Örebro som har det trångt. Även på anstalterna runt om i Sverige börjar det bli platsbrist. Just nu tittar Kriminalvården på hur fler platser ska kunna skapas både på häkten och anstalter.

– I mars kommer fler anstaltsplatser att öppnas upp, vilket gör att verkställighetsfall som idag finns på häkten kommer ut på anstalt. Man ser också om det finns andra rum som kan byggas om till bostadsrum på häkten.

Politiska beslut påverkar hela kedjan

Enligt Roger Andersson är det som just nu sker en effekt av politikernas lagstiftningsarbete. Att satsa på fler poliser betyder att hela bilden måste finnas med i beräkningarna.

– Satsar man på ena delen av rättskedjan så får man inte glömma den andra delen av kedjan som kommer att få en effekt av de satsningarna.

Har man glömt bort den senare kedjan, tycker du?

– Ja det känns som man har glömt bort kriminalvården, säger Roger Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer