Foto: SVT/TT

Efter brexit – bryggeriet har tappat 100 miljoner

Publicerad

Kopparbergs bryggeri har tappat intäkter på närmare 100 miljoner kronor på grund av brexit. Efter somarens omröstning har det brittiska pundet rasat i värde mot den svenska kronan.

Flera svenska exportföretag märker nu av konsekvenser efter brexit. Framför allt handlar det om att pundet försvagats i förhållande till kronan. Konsekvensen blir att svenska företag som exporterar till Storbritannien inte tjänar lika mycket pengar.

– Den största oron är valutan mellan länderna det är den största faran, säger Peter Bronsman.

Gör rekordvinster

Peter Bronsman köpte bryggeriet i Kopparberg 1994 efter att den tidigare ägaren gått i konkurs. Utan att ha någon direkt målsättning har företaget växt och har nu en omsättning på nästan 3 miljarder kronor och gör nya rekordvinster varje år. Företaget är Sveriges största exportbryggeri och en av de främsta aktörerna på den brittiska marknaden. Men att företaget tappat så mycket intäkter påverkar inte produktionen eller försäljningen.

– Det som kan påverka det är självfallet om pundet går ned mot svenska kronor så kan vi tappa pengar men det betyder inte att vi säljer mindre, säger Peter Bronsman.

Påverkar svensk export

Många ekonomer förutspår att pundet kommer att fortsätta ligga på en låg nivå. Samtidigt kan brexit komma att påverka svenska företag även på andra sätt.

– Jag tror att vi kan förvänta oss att svensk export till Storbritannien kommer att fortsätta att tappa i värde under hösten, säger Anna Breman  som är chefekonom på Swedbank.

Under årets sju första månader sjönk den svenska exporten till Storbritannien med över nio miljarder kronor jämfört med samma period 2015. Storbritannien är den fjärde största exportmarknaden för svenska företag. Anna Breman tror att brexit kommer att orsaka konsekvenser på arbetsmarknaden i Sverige.

– Ja, det tror jag. Vissa företag är väldigt exponerade mot Storbritannien så det kommer att vara enskilda företag som drabbas hårt, säger Anna Breman.

Har is i magen

För företagen gäller det att ha is i magen och pengar på banken för att kunna klara av situationer som brexit.

– Vi ska växa med lönsamhet för man vet aldrig vad som händer. Nu är det brexit sen kan det vara något annat, säger Peter Bronsman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer