Foto: SVT

Efter deklarationen – nu kommer bluffmejlen från Skatteverket

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har mängder av bluffmejl skickats ut med löfte om skatteåterbäring. Problemet är att mejlen inte kommer från Skatteverket.

Bluffmejlen har varit i omlopp ett tag men efter att sista dagen för deklaration har passerats har de blivit desto fler. Flera tittare som drabbats har hört av sig till Tvärsnytt och på Skatteverket beklagar man.

– Det har skickats ut mängder den här veckan, konstarerar Kay Kojer som är verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

I mejlen finns besked om en summa som mejlaressaten ska få tillbaka på skatten. Men för att få tillbaka pengarna uppmanas mottagaren att skriva in sin kontouppgifter.

– Det är verkligen tragiskt om någon gör det, menar Kay Kojer. Vi skulle aldrig be om såna uppgifter på det sättet.

Mejlet ser mycket verklighetstroget ut men enligt Kojer är det viktigt att tänka på att Skatteverket aldrig någonsin skulle skicka mejl eller SMS där man ber om kontouppgifter.

– Vi sätter antingen in pengarna på ett konto som man har anmält till oss på vår hemsida, eller så får man pengarna som en utbetalningsavi. Vi länkar aldrig till vår sida heller utan man måste gå in på den och själv logga in med e-legitimation.

Kay Kojer uppmanar också de som drabbats att polisanmäla bedrägeriet.

– Det är jätteviktigt att polisanmäla såna här mejl för då ökar chansen att polisen utreder ärendet och att människorna som ligger bakom kan avslöjas.

Drabbad? Gör så här!

Vad gör jag om jag misstänker att jag har fått falskt mejl?

Om du har fått ett mejl om ser ut att komma från Skatteverket, men som du misstänker är ett falskt mejl, ska du inte klicka på länkar i det. Du ska inte heller öppna bilagor och inte svara på mejlet. Vårt råd är att du raderar mejlet.

Om det står att du ska lämna ifrån dig uppgifter om bankkontonummer eller kreditkortsnummer, ska du inte göra det. Skatteverket efterfrågar aldrig dina kontouppgifter i allmänna mejl.

Falsk mejl kan förekomma i olika varianter. Exempelvis kan du uppmanas att öppna en bifogad fil som påstås innehålla tips på deklarationsavdrag eller så kan det finnas länkar till en webbsida där du ska uppge dina kontouppgifter för att få skatteåterbäring. Rubriker kan vara moms, faktura, skattekonto, kassaregister med mera.

Vem kontaktar jag?

Om du får ett falskt mejl behöver du inte kontakta Skatteverket om detta. Vi får ofta tips och polisanmäler om någon annan utger sig för att vara Skatteverket.

Om du av misstag råkat klicka på en länk i mejlet kan du drabbas av virus eller så kallade trojaner. Kontakta din IT-support om du är orolig. Skatteverket kan inte bistå med råd i dessa fall, då vi inte vet om mejlen kan ha gjort skada i din dator.

Om du har fyllt i uppgifter och därigenom blivit utsatt för bedrägeri ska du kontakta polisen för att anmäla brottet. Du bör också kontakta din bank snarast för att spärra ditt konto.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.