Montage av bilder bestående av nedskräpad asfalt på Marieberg samt Gun Ehnvik i SHRA Lindesberg till vänster. Foto: SVT/privat

Efter illegala streetrace i Marieberg – nu kommer lagliga alternativ

Uppdaterad
Publicerad

På söndag kommer länets tre dragracingföreningar att samlas och hålla informationsträff med anledning av illegala streetrace på Mariebergs handelsområde. Förhoppningen är att de illegala träffarna ska minska om man erbjuder lagliga alternativ.

– Vi har fått med oss polisen på det här, berättar Gun Ehnvik, medlem i SHRA Lindesberg.

Den senaste tiden har det vid upprepade tillfällen varit stökigt på Mariebergs handelsområde strax utanför Örebro. Anledningen är att många ungdomar använder de stora parkeringsytorna för att tävla mot varandra i streetrace.

Många gånger har butikspersonalen kommit till sina arbetsplatser och förfärats av stora mängder skräp, gummimärken i asfalten och vandalisering.

Bildat en bilsportallians

Nu vill tre motorsportföreningar i länet som riktat in sig på drag- och streetrace komma åt den här problematiken genom att erbjuda legala alternativ under parollen Street & Strip – Street Legal Series 2017.

– Det har varit ett himla liv om att ungdomar samlas ute i Marieberg och på andra ställen i övriga länet och kör illegala streetrace. Därför har vi nu gått ihop i en bilsportsallians där vi ska anordna organiserade race på olika platser runt om i länet, säger Gun Ehnvik.

Hoppas på effekt

Föreningarna som står bakom arrangemanget är Gunroad Dragracing Club i Örebro, SHRA Karlskoga och SHRA Lindesberg.

Tror du att det här kommer få effekt på de illegala tävlingarna?

– Jag tror och hoppas det. Vi har även en pengapott i den här turneringen vilket vi hoppas ska motivera folk extra mycket att vara med, säger Gun Ehnvik i SHRA Lindesberg.

Datum och ort för tävlingarna

29/4 Lindesberg

31/5 Örebro

21/7 Karlskoga

9/8 Örebro

16/9 Lindesberg

23/9 Karlskoga

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.