Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här kort inpå den dramatiska händelsen på tisdagen där en pojke knivskars har man inte hunnit utvärdera hela händelseförloppet, men förvaltningsdirektören för förskola- skola i Örebro är hittills nöjd med skolans agerande. Hör mer i videoklippet. Foto: SVT

Efter knivattacken – förvaltningschefen nöjd med skolans agerande

Uppdaterad
Publicerad

I samband med knivattacken på Engelbrektsskolan i Örebro följdes de rutiner som kommunen just nu inför på alla skolor kring kris- och säkerhetsarbete. Det menar skolchefen Katarina Arkehag. Men hittills är det bara högstadieskolorna som hunnit med praktiska övningar inom grundskolan.

Alla rektorer i de kommunala skolorna i Örebro har fått en teoretisk genomgång hur man ska agera vid situationer liknande knivdådet som skedde vid Engelbrektsskolan. Här har man precis hunnit genomföra praktiska övningar med personalen om kris- och säkerhetsarbete och hur man ska agera vid pågående dödligt våld, PDV.

– De var väldigt väl förberedda. Skolan har hunnit genomföra en hel utbildningsinsats som vi gör i kommunen nu. De har också tränat på vad det innebär att rymma in och rymma ut, säger Katarina Arkehag,  förvaltningsdirektör för Förskole- och grundskoleförvaltningen i Örebro.

”Känt sig väldigt trygga”

Och det var just det som skedde när nyheten nådde skolans ledning. Direkt sjösattes en organisation för att hantera krisläget. Vissa klasser rymdes in i klassrum och andra samlades vid uppsamlingsplats utanför skolan.

– Det jag har hört både från polis och mina medarbetare är att det har fungerat väldigt bra. Vi har också fått återkoppling från vårdnadshavare att de fått information och att eleverna känt sig väldigt trygga.

Kan hända på en förskola

Men alla verksamheter i för- och grundskola har ännu inte hunnit med det praktiska övandet och hur planen ser ut vill kommunen inte gå ut med.

– Den konkreta övningen har inte alla hunnit genomföra, men det kommer ske så fort det bara går. Vi har börjat med våra 7-9-skolor. Men vi har totalt 47 skolor att jobba med och även alla förskolor. Det här kan ju hända på en förskola också, säger Arkehag.

Hör skolchefen svara på tre frågor om kommunens arbete riktat mot våldsdåd i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.