Foto: SVT

Efter konkursen: miljonskulder för nykterhetsrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Behandlingshemmet försatte sig själva i konkurs i förra veckan. Nu finns det uppgifter om vilka som är de stora förlorarna.

– Sammantaget rör det sig om någonstans mellan åtta och nio miljoner kronor, säger konkursförvaltaren Clas Rosdahl.

Bankskulder på 1,3 miljoner kronor, totalt 1,5 miljoner i obetalda leverantörskostnader och en skatteskuld på 200 000 kronor. Den största förloraren är ändå nykterhetsröreslen IOGT-NTO i Örebro.

De har tillsammans med IOGT-NTO i Karlstad startat bolaget som drivit verksamheten. Skillnaden är att rörelsen i Karlstad inte skjutit in några pengar alls i verksamheten, medan Nya Nyhyttan är skyldig IOGT i Örebro 5,5 miljoner kronor.

– IOGT-föreningen i Örebro har stöttat den här verksamheten under lång tid med mycket pengar, så det är framför allt de som drabbas nu, säger Rosdahl.

Konkursförvaltarens uppgift är nu att sälja fastigheten till ett så högt pris som möjligt. Både banken och IOGT-NTO har lånesäkerhet i fastigheten och kommer få ta del av försäljningen.

Sedan kommer skulderna betalas tillbaka så långt pengarna räcker. Sista prioritet är skatteskulden, som om den förblir obetald efter försäljningen är upp till styrelsen att betala ur egen ficka.

– Förhoppningen är att någon ganska snabbt kan köpa verksamheten, säger konkursförvaltare Rosdahl.

– Hur stort är intresset?

– Vi har inte annonserat än, men jag har redan pratat med ett tiotal intressenter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.