Efter kritiken från Peter Springare har gruppen bytt namn flera gånger. Foto: SVT

Efter kritiken från Peter Springare – Facebookgruppen byter namn

Publicerad

Polismannen Peter Springare kallar Facebookgruppen ”Stå upp för Peter Springare” rasistisk. Nu har tusentals medlemmar lämnat gruppen och administratörerna har svarat med att döpa om sidan. ”Vår grupp är större än Springares påhopp”, skriver administratören Patrik Markström.

Under onsdagsförmiddagen skrev Peter Springare ett Facebookinlägg där han kallar Facebookgruppen ”Stå upp för Peter Springare” rasistisk. Han skriver att han inte vill förknippas med gruppen och uppmanar alla medlemmar som stöttar honom att lämna gruppen.

Efter Springares inlägg har antalet medlemmar minskat i snabbt tempo. På bara ett par timmar hade gruppen förlorat över 6.000 medlemmar.

Gruppen har bytt namn

Men nu går gruppens administratörer till motattack. Först bytte sidan namn till ”Stå upp för sanningen”. En dryg timme senare ändrades namnet till ”Stå upp för sanningen som är relativ”.

Vid 15-tiden under eftermiddagen verkar det dock som att man landat i namnet ”#jagärsåjävlatrött”.

En av sidans administratörer, Patrik Markström, går också till attack mot Springare själv och skriver att gruppen är ”större än Peter Springares påhopp”.

Tror inte han förstår vad 200.000 uppretade människor gör för hans varumärke”, skriver Patrik Markström. Han har också skrivit att Springare visat sig vara en bedrövlig människa.

Tror inte Springare skrivit av egen vilja

Han verkar också övertygad om att det i själva verket inte är Springare själv som bestämt sig för att skriva inlägget.

Till hans försvar kan jag berätta att de som ligger bakom hans uttalande är de två admins som avsattes enhälligt av övriga admins på grund av oegentligheter. Skäms på er”.

”Ni är många sjuka här”

Samtidigt kokar kommentarsfältet av upprörda kommentarer.

Peter Springare har helt rätt. Denna gruppen har hela tiden använts av smygrasisterna som vill ha ett vitt rasrent Sverige och då är man egentligen i helt fel grupp”, skriver en användare.

Ni är många sjuka här den saken är klar! … Jag förstår mkt väl att Peter Springare tar avstånd från den här gruppen”, skriver en annan.

Det finns också fog för Peter Springares kritik om att gruppen delvis präglas av rasistiska kommentarer: ”Ut med packet”, ”jävla skäggbarn”, ”musse djävel” och ”hoppas på att någon knäpper dig” är några av de många hatiska inlägg som går att finna i gruppens kommentarer.

”Peter är inte vår längre”

Samtidigt tycker en del användare att det är bra Peter Springare inte längre representerar dem.

”Men våran Peter, som ju inte är våran längre, vill ju inte stå upp för oss!”, skriver en av medlemmarna.

Flera av medlemmarna har också gått till angrepp mot Springare och kallar honom för ”politiskt korrekt” och ”egoist”.

Mer om stödgruppen

Visa
  • Stödgruppen ”Stå upp för Peter Springare” startade 5 februari efter att Örebropolisen publicerat sitt första kritiska inlägg.
  • Gruppens grundare Patrik Markström hade ingen koppling till Peter Springare men ville stötta honom och hans inlägg.
  • På tre dygn hade medlemsantalet vuxit till 100.000.
  • Det visade sig dock att flera av medlemmarna blivit tillagda utan att de visste om det.
  • Enligt Peter Markström var det svårt att hålla full koll och administrera gruppen från början men ambitionen var att det inte skulle finnas ”rasisttjafs” bland inläggen.
  • I takt med att gruppen har växt har det också riktats kritik mot flera inlägg som uppfattats som rasistiska och hätska.
  • Efter att Peter Springare 12 april uttalat sig kritiskt mot gruppen och uppmanat medlemmar att gå ur minskade antalet följare snabbt.
  • Samtidigt valde gruppens grundare att byta namn till ”Stå upp för sanningen”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer