Nu riskerar fastighetsägaren Jernhusen en sanktionsavgift på 800.000 kronor för bristerna i lokalen. Foto: SVT

Efter kritiken – nu stängs Titanicutställningen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det uppdagats att det finns brister i brandskyddet i den lokal som Titanicutställningen i Örebro visas i väljer nu fastighetsägaren att stänga lokalerna med omedelbar verkan i en vecka.

– Detta är självklart oerhört olyckligt och vi är mycket ledsna för att det blivit fel, säger Cecilia Granath, på Jernhusen.

Jernhusens eventhall där utställningen om Titanic visas i Örebro har stora brister i brandskyddet, det kunde SVT Örebro berätta tidigare i veckan.

LÄS MER: Stora brister i brandskyddet på Titanicutställning

Titanic i Örebro

TV: Hör Jernhusen kommentera beslutet

”Självklart olyckligt”

Nu meddelar fastighetsägaren Jernhusen i ett pressmeddelande att man kommer att stänga lokalen under en vecka under tiden som bristerna åtgärdas.

– Detta är självklart oerhört olyckligt och vi är mycket ledsna för att det blivit fel, säger Cecilia Granath, pressansvarig på Jernhusen. Det är vårt ansvar som fastighetsägare att alla tillstånd finns och att lokalen är trygg för besökarna. Vi jobbar nu intensivt för att få klart de sista åtgärderna i lokalen för att kunna öppna så snart som möjligt igen.

Missat att skicka in handlingar

Jernhusen har sökt och fått bygglov för att anpassa verkstadslokalen på CV-området till en eventlokal. Men i processen med bygglovsansökan har man missat att skicka in dokumentation som bland annat innehåller brandskyddsdokumentation innan bygget startar.

Jernhusen har tagit hjälp av expertis som gett förslag på åtgärder kring brandskyddet.

Dessa åtgärder håller man nu på att genomföra så att lokalen uppfyller de krav som finns i BBR, Boverkets Byggregler.

Kan också få böta

Jernhusen som äger byggnaden kommer troligen också att få betala böter på drygt 800.000 kronor.Ett belopp som baseras på lokalens storlek.

– Det beror på att de inte lämnat in handlingarna för startbesked och att summan är så hög beror på att sanktionsavgifterna grundar sig på ytan, förklarar, säger Carina Toro Hartman (S) som är ordförande i byggnadsnämnden i Örebro kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Titanic i Örebro

Mer i ämnet