Efter mammans cancer – Nora startade UF-företag: ”De ska få känna sig som en i mängden”

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan drabbades Nora Lans mamma av cancer. Idag mår hon betydligt bättre, men en del av cancerbehandlingen resulterade i en stomipåse som bidrog till en osäkerhet i vissa sammanhang.

– Hemma beskrev hon en bekvämlighet som saknades när hon hade bikini på sig, säger dottern Nora Lans och förklarar att det var inspirationen till hennes UF-företag.

Efter att Nora bevittnat mammans osäkerhet över stomipåsen, väcktes idén om specialanpassade bikinis till liv. Klasskompisarna Agnes Virén, Tess Åkesson och Nellie Hölscher var snabba på idén och ville också bidra till förändring.

– Syftet är att få dem som annars inte känner sig bekväma, eller en del av samhället, att känna sig som en i mängden, säger Nora Lans.

Anpassade över- och underdelar

Tillsammans med en lokal sömmerska har de, utöver de icke-anpassade badkläderna, tagit fram en bikini-topp som kan beställas med olika vaddering i kuporna. Det för att personer som opererat bort ett eller båda brösten kan anpassa kuporna efter behov. För dem med stomipåsar har de designat en bikini-underdel med extra stöd.

– Till en början tänkte vi ha en ficka för stomipåsarna, men eftersom de kan skilja sig åt i storlek satsade vi på extra vaddering istället, säger Agnes Virén.

Uttagna till SM i ung företagsverksamhet

Nyligen kammade tjejerna hem kategorin ”social hållbarhet” på länets UF-tävling och ska därmed ställa upp på SM i ung företagsverksamhet i Göteborg i slutet på maj.

– Vi har alltid väldigt höga förväntningar på oss själva, men det är jättekul, säger Tess Åkesson.

I klippet berättar tjejerna mer om den specialdesignade bikinin.

UF-företag:

UF står för ung företagsverksamhet och ingår, eller erbjuds som tillägg, på flera gymnasieprogram i länet. Elever får genom kursen testa att starta, driva och avveckla ett företag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.