Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Victioria Lundqvist och Alice Tengelin, båda simlärare i Hällefors, är glada över att elever inte längre behöver slussas till Lindesberg för att ha simlektioner. Foto: Raphael Cano Felix/SVT

Efter nya badhuset i Hällefors – simlärarna Victoria och Alice tror på fler godkända elever

Uppdaterad
Publicerad

Hällefors ligger i bottenskiktet i landet vad gäller sjätteklassares simkunnighet, enligt SVT:s kartläggning. Nu hoppas simlärarna Victoria Lundqvist och Alice Tengelin att det ska vända, efter att man startat simundervisning för skolelever i Hällefors nya badhus.

– Just nu lär vi bara ut till dem eftersom de behöver godkända betyg i idrott och hälsa, säger Victoria.

Simhallen öppnar inte för allmänheten förrän i augusti, men har alltså smygöppnat för undervisning för skolelever. Tidigare har man behövt ta sig till närliggande kommuners badhus för att simma, något som Victoria och Alice tror kan ha bidragit till de underkända betygen.

– Många är rädda för vattnet, säger Alice.

Victoria tillägger:

– Och att vara borta en halv dag för en simlektion är inget som gynnar barnens lärande.

Tredje plats nedifrån

Enligt SVT:s kartläggning av simkunnighet bland sjätteklassarna i landet hamnar Hällefors på tredje plats nedifrån, med 72 procent. Det är nära trean Laxå med 73 procent, men långt ifrån Ljusnarsberg i botten med 54,8 procent.

Starta klippet för att höra mer om situationen ur simlärarnas synvinkel

Simkunnigheten i Örebro län

KommunHar kommunen en egen simhall? Godkända elever i idrott årskurs 6 (%)ÖrebroJa 87,2KarlskogaJa 84,7LindesbergJa 89,6KumlaJa 90,0HallsbergJa 94,1AskersundNej ~100NoraJa 91,7DegerforsNej 91,4LekebergNej 88,3HälleforsJa 72,0LaxåNej 73,0Ljusnarsberg Nej 54,8

Källa: SVT/Skolverket

Fakta: Simhallar i svenska kommuner

Sverige har 290 kommuner. 50 av dem saknar simhall eller undervisningsbassäng inomhus trots att det står i läroplanen att alla barn ska lära sig simma 200 meter innan de går ut årskurs 6.

Många av de befintliga anläggningarna är dessutom byggda på 1960- och 1970-talet och i stort behov av upprustning för att kunna fortsätta användas.

Det planeras också nybyggen av simhallar och badanläggningar för minst fyra miljarder kronor i Sverige under de närmaste åren.

Det visar en enkät som gjorts av SVT till landets samtliga kommuner. Av de 290 kommunerna svarade 160. Övriga kommuners svar har inhämtats från respektive kommuns hemsida.

Här är kommunerna som saknar simhall:

Askersund, Bengtsfors, Bollebygd, Båstad, Dals-Ed, Degerfors, Eda, Ekerö, Färgelanda, Gagnef, Gullspång, Götene, Habo, Hjo, Härryda, Högsby, Kil, Kinda, Laxå, Lekeberg, Lessebo, Lilla Edet, Ljusnarsberg, Malung-Sälen, Malå, Munkedal, Mörbylånga, Norberg, Nykvarn, Orust,, Skinnskatteberg, Skurup, Smedjebacken, Sunne, Svalöv, Svedala, Söderköping, Tanum, Tjörn, Torsås, Vaggeryd, Vaxholm, Vännäs, Ydre, Årjäng, Åstorp, Åtvidaberg, Älvkarleby, Öckerö, Ödeshög.

Fakta: Simkunnighet minskar bland svenska elever

Sju procent av eleverna i årskurs 6 läsåret 2021/2022 kunde inte simma 200 meter. Jämfört med 2014 har andelen simkunniga minskat med två procentenheter. Det innebär att ungefär 8 300 elever som lämnade mellanstadiet i juni inte kunde simma inför sommarlovet.

Skolverkets undersökning visar också att elevsammansättningen på skolorna har betydelse för andelen simkunniga elever. På skolor med sämre socioekonomiska förutsättningar klarar 89 procent av eleverna betygskriteriet i simning, jämfört med 95 procent på skolor med bättre förutsättningar.

Mer än hälften av lärarna i uppföljningen tycker att det är en utmaning att få till simundervisningen. En fjärdedel av lärarna uppger att det finns stora utmaningar med tillgång till tider i simhallen, att erbjuda extra simundervisning för elever som behöver samt transport till och från simhallen. En femtedel uppger att det finns stora utmaningar med elever som inte kommer till simundervisningen.

Om simning i grundskolans läroplan

Simning ingår i ämnet idrott och hälsa i grundskolan. Från och med mellanstadiet ingår även badvett, säkerhet och hantering av nödsituationer vid vatten i undervisningen. För betyget E i grundskolan ska eleven kunna simma 200 meter i en följd varav 50 meter på rygg.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.