Foto: Pelle Råssjö /SVT

Efter olyckan med segelflygplanet i Örebro – klubben vill upp i luften igen

Uppdaterad
Publicerad

Örebro segelflygklubb har ställt in alla flygningar i helgen efter lördagens olycka då ett segelflygplan fick problem strax innan landning och hamnade i ett skogsparti. En person skadades i samband med olyckan, men ska efter omständigheterna må bra.

– Vi vill dra igång vår verksamhet, säger Rolf Wallin på Örebro segelflygklubb.

Det var under arrangemanget segelflygets dag, där allmänheten bjuds in att prova på segelflygning som olyckan skedde.

Ett av segelflygplan fick av oklar anledning problem strax innan landning och hamnade i ett skogsparti bredvid landningsbanan. Passageraren som satt framtill i planet skadades och fick föras till sjukhus i ambulans.

– Jag vill inte gå in på vilken typ av skada, men jag har pratat med honom och han mår efter omständigheterna bra, säger Rolf Wallin, ordförande i Örebro segelflygklubb.

Problem på 70 meters höjd

Planet hade bogserats upp inför flygningen och allt såg bra ut, även vädermässigt, fram tills det var dags att landa.

– Flygningen gick som planerat fram tills planet befann sig på 70 meters höjd. Då hände något, säger Rolf Wallin.

 Statens haverikommision sköter utredningen av olyckan och planet, som betraktas som ett i toppklass, är åtta år gammalt kommer att undersökas.

– En representant från haverikommisionen har varit på plats och vi har monterat ned planet och lastat det på en vagn.

Inom bestämmelser

Klubben skall aldrig tidigare ha varit med om någon allvarlig incident. Piloten som ansvarade för flygningen har lång erfarenhet och är inte misstänkt för något brott.

– Jag har varit i kontakt med honom och har haft en debriefing. Han mår bra och får behålla sitt certifikat. Han hade alla utbildningar för att genomföra den här flygningen som genomfördes helt inom bestämmelserna, säger Wallin.

Klubben arbetar nu för att så snart det går återuppta flygningar.

– Vi har kontroll på läget och vill dra igång vår verksamhet, säger Rolf Wallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.