Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Besöksnäringen har utvecklats väl i Örebro län. – Vi ser att aktiviteten och omsättningen ökat bland de befintliga företagen, säger Linda Gustafsson, utvecklingsledare för turism vid Region Örebro län. Foto: SVT

Efter pandemiåren – besöksnäringen blomstrar i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Besöksnäringen i Örebro län är återigen på framfart efter de tuffa pandemiåren. Statistik visar att besöksnäringen i länet utvecklats starkare än andra län i östra Mellansverige.

– Vi är tillbaka på siffror på samma nivå som före pandemin, säger Linda Gustafsson som är utvecklingsledare för turism i region Örebro län.

Jämfört med föregående år har exempelvis övernattningar i länet ökat med 25 procent. Däremot har fördelningen av gäster ändrats något, där de utländska gästerna inte hittat tillbaka till länet än.

– Men vi har fler som ”hemestrar” och ”svemestrar”, vilket är fantastiskt säger Linda Gustafsson.

Anställningarna ökar

Totalt beräknas omsättningen bland befintliga besöksnäringsföretag ha ökat med sju procent jämfört med föregående år. Det har också resulterat i fler anställningar, som ökat med 1,2 procent jämfört med föregående år.

– Vi ser att aktiviteten och omsättningen ökat bland de befintliga företagen. Däremot har vi fler konkurser. Och det startas inte lika många nya företag, säger Linda Gustafsson.

Natur och kultur de stora dragplåstren

Några av de mest populära besöksdestinationerna är länets natur, och då särskilt campingar. Generellt ligger kultur på topp överallt i Sverige, och inte bara specifikt i Örebro län.

– Men många vill numera också besöka enskilda aktörer som jobbar med hållbarhetsperspektivet, och den kategorin har ökat markant på sistone, säger hon.

I klippet kan du höra Linda Gustafsson, utvecklingsledare för turism i Örebro län, berätta om besöknäringens status i Örebro län

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.