Fågelbajset är ett stort problem på Hallsbergs station. Foto: Niklas Hasselwander

Stora problem med fågelbajs – nu saneras bron i Hallsberg

Publicerad

Fåglar har gjort Pylonbron i Hallsberg till en häckningsplats. Nu krävs sanering av stora mänger fågelbajs – för ett par hundratusen kronor.

Pylonbron är den gångbro som sträcker sig över järnvägen i Hallsberg. Bron har ett innertak, och det är denna plats som nu tagits över av fåglar som häckningsplats och boplats. Det har fört med sig mängder av fågelbajs, som luktar illa och faller ned till marken.

– Det har blivit ett jättestort problem. Till sist kom vi till ett läge då vi var tvungna att lösa det en gång för alla. Resenärer och medborgare ska inte behöva bli utsatta för det här. Det är inte jätteroligt med fågelskit i stora klumpar på marken, säger Niklas Hasselwander, teknisk chef på Hallsbergs kommun.

Taken lossas

I första hand är det duvor som häckar i innertaket, konstaterar han. Nu arbetar ett saneringsföretag med att lossa taken en del i taget för att sedan dammsuga bort fågelbajset och behandla med antibakteriellt medel. När det är gjort kommer man att sätta upp ett skydd som ska hindra fåglarna från att ta sig in.

Hur mycket hela saneringen kommer kosta är inte helt klart, men Nicklas Hasselwander uppskattar att det rör sig om uppemot 200.000 kronor.

Någon sanering i liknande omfattning har inte gjorts tidigare i kommunen, och arbetet beräknas ta cirka två månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer