Totalt får tolv vargar i två revir fällas vid den kommande licensjakten på varg i Örebro län. Foto: SVT

Efter rekordjakten – så många vargar får skjutas i länet nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Totalt får tolv vargar i två revir fällas vid den kommande licensjakten på varg i Örebro län, det har Länsstyrelsen fattat beslut om.

Licensjakten startar den 2 januari 2024 och pågår som längst till och med den 15 februari 2024. Vinterns jakt i Örebro län omfattar totalt tolv vargar i två revir, Tångeråsa och Villingsberg.

– Reviren Tångeråsa och Villingsberg är båda belägna i landets mest vargtäta område. Enligt det senaste inventeringen finns det ingen genetiskt viktig varg i området. Skulle det visa sig att en genetiskt viktig varg ändå uppehåller sig i jaktområdet kommer jakten att avlysas, säger landshövding Lena Rådström Baastad i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Beslutet ligger i linje med de senaste riktlinjerna som viltförvaltningsdelegationen i Örebro län beslutat i den regionala förvaltningsplanen för stora rovdjur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.