Dr Dennis Mukwege och Annika och Tommy Sandén på plats i Kongo. Foto: Tommy Sandén / privat

Svenskt initiativ ger el på nobelpristagarens sjukhus i Kongo

Publicerad

2014 startade Rotary en insamling för att kunna förse Panzisjukhuset i Kongo med elgeneratorer. I dagarna har två generatorer levererats till nobelpristagare Dennis Mukweges sjukhus och med på plats fanns representanter från Örebro.

Till Panzisjukhuset i Kongo kommer kvinnor och barn som utsatts för våldtäkter.

Här får de vård och hjälp och opereras bland annat av doktor Denis Mukwege, 2018 års mottagare av Nobels Fredpris.

Oftast strömlöst

Men tillgången på ström är en högst osäker historia i Kongo.

– Problemet är att man har ström några timmar på morgonen, sen har man ström några timmar på kvällen, förklarar Tommy Sandén från Örebro som är en av initiativtagarna till att två elgeneratorer nu levererats till Panzisjukhuset. Däremellan är det oftast strömlöst, vilket innebär att det inte heller finns vatten.

– Den mesta strömmen i landet går till företag och produktion, och en hel del exporteras faktiskt för man får mer betalt om man skickar energin över gränsen till grannländerna och stryper man elen för lokalbefolkningen, så det är ett jättebekymmer faktiskt.

”Generatorerna behövs verkligen”

Tommy Sandén är medlem i Rotary som är den organisation som samlat in pengar till de två elgeneratorerna. Pengarna har kommit från flera föreningar runt om i landet och insamlingen har pågått sedan 2014.

Han är själv på plats i Kongo och följer installationen av den nya tekniken.

– Dom här generatorerna behövs verkligen, och ska kopplas in så fort som möjligt. Den gamla generatorn gick sönder i morse så dom har problem med elförsörjningen på sjukhuset. Så fort dom får dom nya geratorerna i drift så är ett jätteproblem löst, konstaterar Tommy Sandén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.