Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill ha in mer data på hur mycket mat som slängs” – se hur det går till när maten vägs. Foto: SVT

Digital våg ska minska matsvinnet i Karlskoga – matrester vägs

Uppdaterad
Publicerad

När Karlskoga kommun ville minska matsvinnet uppfann de en egen våg. Nu har vågen skickats ut till alla skolor och förskolor – för att bygga upp en databas om vad som hamnar i soptunnan.

Vågen har sedan hösten 2022 använts på en handfull skolor och förskolor under en testperiod, men nu har den blivit standard i alla kök.

Syftet är att se hur mycket mat barnen äter och hur mycket som slängs. Förhoppningen är att detta ska leda till att matsvinnet minskar, vilket innebär en vinst för klimatet och kommunens ekonomi.

Tidigare gjordes endast stickprover

Tidigare har mätningar av svinnet gjorts manuellt ett par gånger per år, vilket tagit tid. Med den nya vågen kan mätningar istället göras varje dag i varje kök.

– En viktig del när vi började är att det ska vara enkelt för personalen att mäta svinnet, säger Julia Åhlfors, verksamhetsutvecklare i Karlskoga kommun.

Kan beställa rätta mängder

Den digitala vågen skickar data över både vad som slängs och i vilka mängder. I databasen läggs även matsedeln in samt hur många barn som varit i skolan eller förskolan den aktuella dagen.

– Med hjälp av datan kan vi göra mer korrekta beställningar och producera rätt mängder mat till barnen, säger Julia Åhlfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.