Eigiel Dahl tycker att hastighetsbegränsningen förbi Järlekorset är för hög. Nu ska han lämna in ett förslag till länsstyrelsen om en sänkning från 100 till 70 km i timmen. Foto: Emil Nylén Danielsson/SVT

Eigiel trycker på för sänkt hastighet förbi Järlekorset

Uppdaterad
Publicerad

Eigiel Dahl kör ofta ut på riksväg 50 från Järlekorset. I rusningstrafik tar det inte sällan flera minuter innan han lyckas komma ut. Dålig sikt och en hastighetsbegränsning på 100 gör att han upplever det riskfyllt. Nu engagerar han sig i att försöka får ner hastighetsbegränsningen till 70, precis som förbi andra kors längs med vägen in mot Örebro.

Det är inte bara svårigheten och risken i att ta sig ut på vägen som gjort att Eigel engagerat sig i frågan om hastigheten på sträckan förvi avfarten till Järle. I korset ligger också en busshållplats. För den som kommer från Järle och ska med bussen i mot Örebro är det enda sättet att korsa vägen. 

 – Målsättningen är ju att det inte ska hända någonting här. Att det inte ska ske en olycka, säger han.

Har kontaktat länsstyrelsen

För att försöka få till en sänkning av hastighetsbegränsningen har Eigiel nu tagit kontakt med Länsstyrelsen i Örebro. De har bett honom att skicka in en skiss över den berörda vägsträckan för att bättre kunna bedöma förutsättningarna för en eventuell sänkning. Ofta åker de ut till den berörda platsen och gör en bedömning.

– När det gäller just förslag om ändrad hastighetsbegränsning måste det finnas skäl som påverkar antingen trafiksäkerheten, miljön eller framkomligheten, säger Lars Wadström, jurist på Länsstyrelsen i Örebro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer