Foto: Jesper Mattsson/SVT

Ekonomiskt underskott i flera av länets kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Det är tufft ekonomiskt för landets kommuner och Örebro län är inget undantag. I år räknar cirka 40 procent av kommunerna med att gå med underskott. Nora är en av kommunerna men kommunstyrelsens ordförande ser ändå positivt på framtiden. – Vi har ett antal idéer på effektiviseringar.

SVT har tidigare rapporterat om besparingar i Askersund och Hällefors. Nu visar det sig att Degerfors, Laxå och Nora också räknar med underskott.

Markant ökning

Men de är inte ensamma. 2018 gick 25 procent av landets kommuner med underskott och årets prognos är cirka 40 procent.

För Noras del räknar man med ett underskott på 12 miljoner kronor som till stor del ligger inom Individ- och familjeomsorgens verksamheter.

– Det är bland annat försörjningsstöd men också placeringar inom socialtjänsten. Det är där det drar iväg och vi har ett ökande antal ärenden inom de områdena också, berättar Tom Rymoen (M), kommunstyrelsens ordförande i Nora.

Ny modell för samverkan

För att få bukt med underskottet håller man bland annat på med att bygga upp en modell för att få människor med försörjningsstöd in i arbete eller utbildning.

– Vi slår ihop Vuxenlärandeenheteten, Försörjningsstöd, Arbetsmarknadsenheten, Arbetsförmedlingen. Ja, alla de verksamheter som arbetar med personer som får försörjningsstöd, så att de kan samverka mer.

Trots prognosen om underskott ser kommunstyrelsens ordförande ändå positivt på framtiden.

– Att vi får ett minusresultat i år, om det nu blir så, är inte hela världen för vi måste jobba med ett litet mer långsiktigt perspektiv. Och vi har ett antal idéer om effektiviseringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.