Magdalena Lundqvist och Nina Liljemark är kuratorer och rådgivare på ideella föreningen Eksam i Örebro.

Eksam hjälper människor med dålig ekonomi: ”Många mår jättedåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Dålig ekonomi ger psykisk ohälsa, det menar den ideella föreningen Eksam.- Ekonomisk stress tar hårt på människor, säger Nina Liljemark, kurator och rådgivare på Eksam.

Människor med dålig ekonomi eller som på andra sätt är socioekonomiskt utsatta, mår ofta dåligt. Det berättar företrädare för den ideella föreningen Eksam, som dagligen träffar personer med ekonomiska problem.

– Många tycker det är väldigt jobbigt att prata om ekonomi och den situation de befinner sig i. Det är många som upplever en ekonomisk stress som gör att man mår psykiskt dåligt, säger Nina Liljemark.

”Träffar alla möjliga”

Hennes kollega, Magdalena Lundqvist, fyller i.

– Många drabbas av ångest, depression eller utmattningssyndrom. Många som söker till oss har också fysiska sjukdomar som påverkar deras hälsa på både ett fysiskt och psykiskt plan.

De berättar att det varierar mycket vilka som vänder sig till Eksam.

– Vi träffar alla möjliga människor här. Det kan vara människor som går på försörjningsstöd, sjukersättning, pension eller som nyligen blivit utförsäkrade, säger Nina Liljemark.

– Åldersspannet är från 18 till kanske 80. Men snittåldern på den som söker hjälp hos oss är ändå runt 40-45 år, säger Magdalena Lundqvist.

Ser det som något positivt

Båda tycker att det finns förutfattade meningar om försörjningsstöd och de som får det i dagens samhälle. Istället för att se det som något negativt bör man se det som det motsatta.

– Vi ser försörjningsstödet som något positivt. Det är tufft att leva på, men det garanterar också att du som är ekonomiskt utsatt klarar dig, menar Magdalena Lundqvist.

– Många kämpar väldigt hårt för att komma in på arbetsmarknaden, men lyckas inte. Andra är sjuka och har blivit utförsäkrade. Då är försörjningsstödet det enda alternativet egentligen. Det kan lyfta en tung ekonomisk börda från dessa personers axlar. Då vet de att de klarar vardagen, säger Nina Liljemark.

Eksam är en ideell förening som vänder sig till alla i Örebro kommun. De erbjuder stöd och råd kring privatekonomi. Eksam kan även hjälpa till med diverse ansökningar till olika myndigheter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.