Besiktningen sker från luften och eventuella brister markeras på en karta. Sedan löses problemen från marken. Foto: TT

Elbolag undersöker elledningar från luften

Publicerad

Efter den vind som varit kommer elbolaget Eon genomföra besiktningar av elledningar i länet i dag. Det innebär att lågt flygande helikoptrar kommer flyga på flera platser.

Flygbesiktningarna genomförs med hjälp av helikopter och under dagen kommer elbolaget Eon undersöka ledningar i Glanshammar, Vallby och Ormesta.

– Besiktningarna görs en gång om året, men i samband med att det varit kraftiga vindar går man gärna upp och kollar efteråt så det inte finns skador, säger Anders Klemedsson, pressinformatör på Eon.

Informerar på förhand

Helikoptern kommer att flyga på låg höjd och av den anledningen har man skickat ut en förvarning om att besiktningen äger rum till boende i områdena via sms.

– Man kan själv välja om man vill ha den typen av meddelanden. Vi tycker det är en styrka att informera i god tid så att man kan ta hänsyn till tamdjur som kor och hästar om de har ont av helikoptrar, säger Anders Klemedsson.

Exakt när under dagen som besiktningen kommer ske är inte klart. Men så länge vädret håller sig lugnt kommer besiktningen genomföras som planerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.